PTE | ETR | Coospace

Hallgatói mobilitás

szerző: | 2013. január 30. 14:48:41

NEMZETKÖZI HALLGATÓI MOBILITÁS – HALLGATÓI BESZÁMOLÓK - 2013.

A Nyitottság a Világra Alapítvány és a tanszékünk együttműködésének köszönhetően a 2013-as tanév során több hallgatónknak is lehetősége nyílt arra, hogy különböző egyhetes nemzetközi tréningen vegyen részt a „Fiatalok Lendületben” program keretében, ahol nem csak az angol nyelvtudásukat fejleszthették, hanem mind személyes, mind szakmai gyakorlati tudásukat is gyarapíthatták.

A külföldi projektekkel kapcsolatos információk: Csikós Luca csikos.luca@pte.hu

Projekt: MO(VE)MENTS OF INCLUSION

Projekt helyszíne: Palermo, Olaszország

Résztvevő hallgatóink:

  • Kiss Szilárd (szociális munka, MA II. évfolyam)
  • Zádori Martina (szociális munka, BA I. évfolyam)

Kiss Szilárd:

Rendkívül hálás vagyok a tanszéknek és a Nyitottság a Világra Alapítványnak, hogy lehetővé tették számomra a Mo(ve)ments of Inclusion nevű olaszországi tréningen való részvételt. Rengeteg élményt hoztam haza magammal, melyek úgy érzem hozzájárultak mind személyiségem, mind az általános- és szakmai ismereteim fejlődéséhez egyaránt.

A tréning alatt számos módszert ismerhettünk meg, melyek között szerepeltek spirituális gyakorlatok (keleti meditáció). Fontos elem volt önmagunk kifejezése nonverbális kommunikáció által (tánc és színpadi előadás). Számos csoportfeladat volt, melyek közül kiemelnék egyet: két csoportra osztottak minket, mindkét csoport egy új törzset alkotott. Nem lehetett beszélni, csak kezdetleges eszközökkel kommunikálhattunk. Mindkét törzs eltérő szabályok szerint működött, és ezekből a minimális információkból kellett rájönni egymás törzsének a működési szabályaira. Úgy érzem hasznos feladat volt ez, mely segített, hogy rájöjjünk arra, hogyan tudjuk szavak nélkül is megérteni egy másik kultúrát/egyént.

Érdekes volt az „interkulturális est” is, ahol minden ország igyekezett bemutatni saját kultúráját, hagyományait és gasztronómiáit a többiekkel. Külön pozitív volt ezekben a bemutatókban, hogy olyan információkat is hallhattunk egymástól, amit általában nem lehet hallgatni a hírekben, olvasni az interneten. Nagyon sok olyan információt hallottam, amit egyébként nem is gondoltam volna, olyan országokról, amit eddig kevésbé ismertem.

A tréning eszenciáját azonban mégsem ezek adták, hanem maga a társaság és az atmoszféra, ami kialakult. A társaságban valami egészen hihetetlen volt, hogy mindenki milyen barátságosan és pozitívan fordult máshoz. Teljes mértékben elmondható, hogy mindenki igyekezett barátkozni másokkal, nem voltak klikkesedések sem, nem voltak olyan személyek a csoportban, akik nem barátkoztak senkivel. Még az sem volt akadály, ha valaki nem tudott angolul, hiszen igyekeztünk segíteni és megérteni egymást. Talán nem is voltam még tagja olyan közegnek, ahol ennyire jól érezte volna magát mindenki. A jó hangulat az éjszakákban csúcsosodott ki, amikor lehetőség volt a kötetlen beszélgetésre és szórakozásra.

Egyedüli negatívumként tudnám említeni az utazás körüli kisebb bonyodalmakat (például repülőjáratok késése), azonban úgy érzem ez is az utazás része, és így kerek az egész. Mindenkit csak bátorítani tudok, hogy lehetősége szerint jelentkezzen hasonló tréningekre, hiszen rengeteg emberrel ismerkedhet meg és a rengeteg élmény mellett alkalma nyílik arra, hogy fejlődhessen szakmailag. A tréningnek olyan különleges atmoszférája van, amit nem lehet teljesen visszaadni beszámoló útján, át kell élni.

Ezen felül szeretném még egyszer megköszönni a lehetőséget, és elmondhatom, hogy életre szóló élmény volt számomra ez az egy hét.”

Zádori Martina:

„Szicíliában gyönyörű idő volt. Igaz, ez csak egy tényező volt a sok közül, ami még kellemesebbé tette az ott töltött napokat. Beléptem a szállásra és csak aludni akartam, hogy jöjjön a másnap és végre kiderüljön, mit fogunk itt csinálni egy héten keresztül. Említették, hogy nonformális „képzésben” lesz részünk, ettől függetlenül mégis meglepődtem a feladatok többségén, de imádtam őket. Úgy hiszem, mire hazaértem, teljesen más ember lett belőlem, és ezt többen meg is erősítették a barátaim közül. Különösen jó barátságokat kötöttem ahhoz képest, hogy csak egy hétig voltunk együtt. Rájöttem, hogy annyiféle személyiség létezik még, amit nem ismerek, az emberek reakciói bizonyos szituációkban egészen meglepőek voltak, úgy értem kellemesen csalódtam minden egyes résztvevőben. Az egészben csak az volt a rossz, hogy a projekt végén el kellett válnunk. Viszont ez is azt jelenti, hogy jól éreztük magunkat, mindenki elraktározott egy jó emléket a másikról, és bármikor szívesen látjuk egymást a jövőben. Életem egyik legmeghatározóbb élményeként tarthatom számon ezt az utazást. Köszönöm!"


Az utazás képei a GALÉRIA menüpont alatt található - Palermo, Olaszország címmel!


 

NEMZETKÖZI HALLGATÓI MOBILITÁS – HALLGATÓI BESZÁMOLÓK - 2013.

Projekt: ’’Good Luck! İyiŞanslar!’’

Projekt helyszíne: Törökország, Ankara

Résztvevő hallgatóink:

  • Nagy Nikolett, csoportvezető (szociálpolitika, MA II. évfolyam)
  • László Katalin (szociális munka, BA II. évfolyam)
  • Pauska Dóra (szociális munka, BA II. évfolyam)
  • Szalai Diána (szociális munka, BA II. évfolyam)
  • Zömbik Lilla (szociális munka, BA I. évfolyam)

Nagy Nikolett, csoportvezető

„2013. május 17-24. között egy felejthetetlen hetet töltöttem el Ankarában. A magyar csapat öt lányból állt, melynek én voltam a csoportvezetője. „Youth in Action Programme” keretén belül a „Good Luck” nevezetű projektben vettünk részt. A projekt főtémája a babonák voltak, és természetesen szóba kerültek a tradíciók és kultúrák. A programban hét ország vett részt, Törökország, mint szervező, Románia, Szlovákia, Lengyelország, Csehország, Spanyolország és Magyarország. A programok nagyon érdekesek voltak, sokat tanulhatott az ember ebben az egy hétben.

A program szervezését illetően két részre bontanám le, először is a magyar szervezésre, majd a török szervezésre. Nekünk, magyaroknak az utazás előtt volt sok teendőnk, de természetesen a tréning folyamán is, bár ott főleg a csoportvezetőknek kellett aktivizálni magát. Az utazás előtt Csikós Luca segített nekünk nagyon sokat a felkészítésben, hasznos tanácsokkal, ötletekkel ellátott minket. Az utazás előtt megbeszéléseket tartottunk, ahol megszerveztük ki, mit vásároljon be a nemzetközi estre, vagy milyen ajándékokat vigyünk ki a szervezőknek. A megbeszéléseken összeraktuk közösen a babonákról szóló előadásunkat, amelyet PPT segítségével mutattunk be Törökországban. Együtt elintéztük a transzfert, és a biztosítást is. Tehát mindenképpen azt mondanám, hogy egy jó csapatként működtünk együtt a kezdetektől fogva. Az utazás során csoportvezetőként nekem kellett a kis csapatot koordinálnom, akár a reptéri vízumintézésről legyen szó, vagy a napi programok ismertetéséről.

A törökök szervezésében hibát nem lehetett találni. Már az indulás előtt mindenkit tájékoztattak az összes fontos információról, készségesen válaszoltak a kérdéseinkre. A programot percre pontosan beosztották, amelyet a hét folyamán szigorúan követtek, de így legalább mindenki tudta, mire számíthat. Délelőtt fél 11-től kezdődtek a programok és késő estig tartottak. Délelőtt aktivizációs feladatokon volt a hangsúly, délutánonként prezentációk (babonákról, saját ország bemutatásáról), interjúk készítése a helyi lakosokkal, a babonákkal kapcsolatban, valamint projektkészítés 5-6 fős csoportokban. A török teamből 5 ember állandóan jelen volt, és irányították a többi csapatot, vagy éppen segítettek, ha bármi probléma akadt. Nagyon készségesek voltak a nap 24 órájában. Esténként 7 óra körül csoportvezető meetinget tartottak, ahol megvitattuk a nap folyamán történteket, majd a következő napi eseményeket. Ha problémák akadtak, itt próbálták orvosolni, de az esetek nagy részében mindenki meg volt elégedve.

Véleményem szerint, ez egy rendkívül jól megszervezett projekt volt, ami rengeteg energiával járt, főleg a szervező országra vonatkozóan. A és B tervvel egyfolytában előálltak, ha egy váratlan esemény megszakította volna az eredeti program tervet. Mi csak hálásak lehetünk nekik, és tanulni tudunk tőlük. Számomra hasznos volt ez az út, mint ahogy az összes többi résztvevőnek. Angol nyelv gyakorlására, fejlesztésére, barátságok kialakítására tökéletesek ezek a projektek.”

László Katalin:

„Első alkalommal vettem részt a Youth in Action program által támogatott projektben. Rengeteg pozitív élménnyel gazdagodtam. Nagyszerű emberekkel ismerkedtem meg. Fantasztikus egy hét volt.

A fogadó szervezet kitűnő munkát végzett. A projekthez kapcsolódó feladatok jók voltak. Mindenki nagyon élvezte, mert nem szigorú keretek között zajlottak a programok, hanem informális módon tanulhattunk a különböző országok babonáiról. Minden egyes napunk meg volt tervezve, szinte soha nem unatkoztunk.

Talán egyetlen negatív pont a szervezők részéről az, hogy az érkezésünkkor nem jöttek ki elénk a repülőtérre (bár ezt előre elmondták). Egy kicsit ijesztő volt „egyedül” használni a tömegközlekedést, de megoldottuk. A szállással is minden rendben volt. Többnyire a hotel kerthelyiségében zajlottak a programok. Lehetőségünk volt környékbeli török emberekkel mini-interjúkat készíteni, hogy mit gondolnak a babonákról, milyen élményeik vannak ezzel kapcsolatban.

Mindig jó hangulat volt. A török csapat figyelembe vette a kéréseinket és mindenben segítőkészek voltak. A hét végére mindenki azt kívánta, hogy bárcsak meghosszabbítanák a projekt idejét pár nappal. Jó kis csapat lettünk. Ez egy örökre szóló élmény marad.”

Zömbik Lilla:

„Idén májusban azon szerencsés fiatalok közé sorolhattam magam, akik részt vehettek a Youth In Action (Fiatalok Lendületben) program egyikén. A helyszín a török főváros, Ankara volt. Amellett, hogy eljuthattam egy olyan országba, amelyet mindig is látni szerettem volna, rengeteg élményt és tapasztalatot szereztem más kultúrákkal kapcsolatban egyaránt, ugyanis a programban részt vettek még spanyol, cseh, lengyel, szlovák, román és török diákok is. Természetesen mi magyarok is megmutathattuk saját kulturális értékeinket, ami büszkeséggel töltött el. A program a babonák és hiedelmek köré épült, így minden ország babonáiból megismerhettünk párat. Remek lehetőség volt ez az angol nyelvtudás fejlesztésére is, hiszen ez volt a projekt hivatalos nyelve. Az esti beszélgetések során pedig sok új információt tudhattunk meg az egyes országok politikai, szociálpolitikai helyzetéről is. Olyan dolgokat, amelyeket a média útján nem feltétlenül ismerhetünk meg... Úgy gondolom, egy ilyen rendezvény során rendkívül sokat tanulhatunk a csoportmunkáról, a csoportvezetésről egyaránt. Ami pedig szerintem a legfontosabb, hogy elgondolkodtat. A más-más országokból és kultúrákból érkező emberek mind hoztak magukkal valami újat számomra. Azt is fontosnak tartom megemlíteni, hogy az EU jelentős pénzösszeggel támogatja ezt a programot, így olyanok is részt vehetnek benne, akiknek kevésbé jó az anyagi helyzetük. Életem egyik legjobb élménye volt az az egy hét, közösségi, kulturális, szakmai és önismereti szempontból egyaránt. Mindenkinek ajánlani tudom.”

Az utazás képei a GALÉRIA menüpont alatt találhatók, Ankara-Törökország címmel!


 

NEMZETKÖZI HALLGATÓI MOBILITÁS – HALLGATÓI BESZÁMOLÓK - 2013.

Projekt: We are all equal

Projekt helyszíne: Törökország, Zonguldak

Résztvevő hallgatóink (a csoport tanszéki résztvevői):

  • Nagy Nikolett, csoportvezető (szociálpolitika, MA II. évfolyam)
  • Varga Gabriella (szociálpolitika, MA II. évfolyam)

Nagy Nikolett, csoportvezető

„2013. július 1-8-ig egy újabb projektben volt szerencsém részt venni. Ismét csoportvezetőként tevékenykedtem. A helyszín Törökország, Zonguldak. Ez Törökországban egy kisvárosnak számító helység, körülbelül 500.000 lélekszámú város a Fekete-tenger partján. Első hallásra nagyon jól hangzott ez a helyszín, de fejletlen térségről volt szó.

Rajtunk és Törökországon kívül még Hollandia és Szlovénia is részt vett a projekten. A szállásunk egy diákszállón volt, ami a maga nemében megfelelő színvonalú volt. A legfelső szinten egy közös szórakozó szoba volt kialakítva, ahol esténként összeülhettek a projekt tagjai, és jó hangulatban beszélgethettek. A magyar csapat ennek az esti programnak mindig tagja volt és nagyon jó kapcsolatokat alakítottunk ki a többi ország tagjaival.

Az egyik szakmai program keretében elvitték minket egy kínai emigráns táborba, akikkel elbeszélgethettünk, és az összes kérdésünket személyesen feltehettük. Akit érdekelt a téma, az sok mindent megtudhatott arról, hogy miért is költöznek, vállalnak munkát kínaiak Törökországban huzamosabb időre. A lakókörnyezetüket is megnézhettük közelebbről, ami egyébként alacsony színvonalú volt, de az emigránsok ezzel is meg voltak elégedve.

A projekt keretén belül ellátogattunk a polgármesteri hivatalba, ahol személyesen találkozhattunk a polgármesterrel, és az alpolgármesterrel. Nagyon barátságosak voltak velünk, vártak minket a városukba, mint vendégeket.

A projekt jó hangulatban telt el, mert a csapatok tagjai jó kedvűek, barátságosak, vidámak voltak.

A csoportvezetőknek ebben a projektben nem volt olyan nagy jelentősége, mivel nem voltak külön megbeszélések, csak a saját csapatot kellett irányítani, és a különböző dokumentációs feladatokat kellett ellátni.

A magyar csapat összességében nagyon jól érezte magát, jókat tudtunk beszélgetni a többi ország résztvevőjével. A projekt végén a szlovén csapattal még egy isztambuli kirándulást is megszerveztünk. A Kék Mecsetet, a Hagia Sophiat és a Nagy Bazárt megnéztük, körbejártuk.”

Varga Gabriella

„2013. Július 1-8.-a között részt vehettem Törökországban, Zonguldakban egy projektben öt csoporttársammal együtt.

A tanszékről csoporttársammal, Nagy Nikolettel mentünk, ő volt a csoport vezetője. Mindketten szociálpolitika mesterszakra járunk, most leszünk végzősök. A programot a Fiatalok Lendületben (YIA) program támogatta. A képzés témája az esélyegyenlőség volt. Érkeztek még Hollandiából, Szlovéniából is, és a törökök is képviseltették magukat.

A törökországi egy hét nagyon gyorsan eltelt, rengeteg programot biztosítottak a szervezők számunkra. Miután megérkeztünk Isztambulba, onnan egy hat és fél órás út vezetett Zonguldakba busszal. Hulla fáradtan érkeztünk meg, mivel az előző éjszakát a repülőtéren töltöttük. A jókedv és a sok program feledtette a fáradtságot. Összeismerkedtünk a résztvevőkkel. Minden estén más-más ország mutatta be nemzeti kultúráját, ételeit, hagyományait.

Alkalmunk nyílt az angol nyelv folyamatos, intenzív gyakorlására is, mivel minden résztvevő angolul beszélt egymással. Sok emberrel megismerkedtem, de a legjobb barátom Selami lett, egy 18 éves török fiú, aki angol tolmácsnak készül.

Az esti beszélgetések, szórakozás mellett napközben izgalmas programokon vettünk részt. Aquaparkban is voltunk, fürödtünk a tengerben, hajókáztunk, voltunk a zonguldaki kormányzónál és a polgármesteri hivatalban is. Számomra különösen érdekes volt a török közigazgatási rendszer. Zonguldaknak egy kormányzója és öt helyettese van.

A napközbeni programokon bemutattuk küldő szervezetünket, a Nyitottság a Világra Alapítványt és a többi ország szervezeteivel is megismerkedhettünk. Szituációs játékok is szerepeltek a programok között. A napok végig jókedvűen teltek, szabadidős programokra is lehetőség nyílt. Negatív esemény is történt velünk. Az egyik magyar lányra ráesett egy pingpongasztal, de szerencsére nem lett komoly sérülése, három napon belül helyrejött. Vasárnap reggel fájó szívvel elhagytuk Zonguldakot, Isztambulba mentünk, ahol megnéztük a Kék Mecsetet, a Hagia Sophia-t és a környékbeli nevezetességeket. Segítségünkre volt két szlovén fiú a zonguldaki programból, akik már sokadszorra jártak Isztambulban.

Sajnos vasárnap estére négyen rosszul lettünk a hat főből. Nem tudjuk, hogy az éttermi étel, vagy az előző esti török ételkóstoló okozta-e a rosszullétünket.

Az utolsó napunkon elmentünk a nagy bazársorra. Hatalmas volt a kínálat, nem is tudtam végigjárni. Isztanbul belvárosa nagyon tetszett, a közepén egy villamosvonal halad keresztül.

A törökök nagyon kedvesek, barátságosak voltak velünk. Hoztam haza Törökországból „cay”-t, török teát is, ami mindenkinek ízlett, amíg kint tartózkodtunk. Rengeteg élménnyel lettem gazdagabb.

A magyar kulturális est is nagyon jól sikerült Zonguldakban. A pálinka és a magyar borok nagyon ízlettek a társaságnak. Nekem a szlovének blueberry likőrje ízlett, ami nagyon édes és finom volt. A törökök nemzeti estjén a díszítésben is részt vettem, ami nagyon jó hangulatúra sikeredett.

Remélem, még lesz lehetőségem valamikor visszamenni Törökországba. Nagyon szép élményeket, barátságokat szereztem ott, amiket soha nem feledek.”

 

Az utazás képei a GALÉRIA menüpont alatt találhatók, Zonguldak címmel!Pályázati felhívás!
2013. május 17. és 24. között megrendezésre kerül, egy angol nyelvű „ifjúsági csere” melynek keretében a tanszék hallgatói közül három fő eltölthet egy hetet Törökországban, Ankarában. Az ifjúsági csere, vagyis informális képzés során a hallgatók nem csak a török kultúrával ismerkedhetnek meg, hanem további 7 ország résztvevőinek kultúrájával.
A képzés során a további témák kerülnek feldolgozásra: mindennapi életet befolyásoló babonás hiedelmek, fiatalok kulturális ismereteinek és előítéleteinek feltérképezése valamint a résztvevő országok közötti kulturális különbségek feltárása és megértése. Ezenkívül a résztvevőknek lehetősége nyílik egy kisebb terepkutatásban való részvételre melynek célja a helyi társadalom hiedelemvilágának megismerése.
A képzést követően a hallgatók oklevelet kapnak melyet beilleszthetnek a szakmai önéletrajzukba ezzel is növelve esélyeiket a munkaerőpiacon.
Projekt címe: ’’Good Luck! İyiŞanslar!’’
Projekt helyszíne: Törökország, Ankara
Projekt időpontja: 2013. május 17-24.
Kik pályázhatnak? Bárki, aki a Szociális Munka és Szociálpolitika tanszék hallgatója.
Leadási határidő: 2013. március 1. (Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék titkárságára.)
A pályázáshoz szükséges adatlap letölthető ITT!

 

 


 

Külföldi terepgyakorlat lehetősége:

A szociális munka BA képzés alatt a hallgatóknak egy szemesztert terepgyakorlaton kell tölteniük. Magyarországi gyakorlati helyeken kívül a tanszék segítséget nyújt a különböző nemzetközi önkéntes és gyakornoki programokra való jelentkezésben, melynek finanszírozásában a hallgató akár külföldön is eltöltheti a gyakorlati félévét.

· Európai Önkéntes Szolgálat (European Voluntary Service, EVS):

„Az Európai Önkéntes Szolgálat célja a fiatalok önkéntes társadalmi tevékenységekben való részvételének támogatása Európában és azon kívül. Az önkéntes szolgálat ideje alatt a fiatalok intenzív tanulási folyamatnak lesznek részesei, lehetőségük nyílik egy másik ország és kultúra megismerésére, és ezáltal önmaguk, személyiségük fejlesztésére.” (MOBILITÁS, 2012)

http://www.mobilitas.hu/flp/programismerteto/alpr2

· AIESEC - ImpACT- Hagyj nyomot a világban!

A projekt célja, hogy mély kulturális ismereteket adjon, hogy felhívja a figyelmet az önkéntesség fontosságára, lehetőséget ad a fejlődő országok megismerésére

Fő célterületek: Afrik, Dél-Amerika, Fejlődő európai országok

Követelmények: társadalmi-kulturális érzékenység, önkéntességre és szociális munkára való hajlandóság kiváló angol nyelvtudás.”

(AIESEC, 2012)

http://aiesec.hu/pecs/news.php?id=856&aiesec=impact-_hagyj_nyomot_a_vilagban_&lang=hu

A külföldön tölthető terepgyakorlaton kívül, a tanszék „Fiatalok Lendületben Program” keretében a vállalkozó kedvű hallgatóknak segítséget kíván nyújtani 1 hetes tréningeken való részvételben, olyan témákban, mint például:

- demokrácia, rasszizmus, európai integráció, Európai Unió, önkéntesség, társadalmi munka, nemi egyenlőség, vallások a 21. században, civil társadalom, fogyatékkal élők, kultúra, kisebbségek, szenvedélybetegek.

 

 

utoljára frissítve: 2013. szeptember 27. 10:57:18

« vissza